Escrit del mes d'octubre de 2023
La digitalització és una evidència que no podem obviar!
Adaptar-nos als nous canals de comunicació, minimitzar l’impacte de la bretxa digital i no malbaratar, és el nostre objectiu.
A l’últim ple municipal, celebrat el passat 28 de setembre, els grups de l’oposició van manifestar el seu desacord total amb la mesura presa des de la regidoria de Comunicació de traslladar els escrits dels partits municipals de la revista (format físic) al Web de l’Ajuntament (format digital).
Fins ara, els escrits dels partits polítics ocupaven gairebé una doble plana de la revista de Montgat, a la secció: Coneix l’opinió dels Grups Municipals.
Des de Comunicació s’ha executat un canvi (des del número de setembre) que consisteix a alliberar una d’aquestes dues planes per tenir més espai a la revista per informar de gestió municipal. A l’altre plana, la que es manté, queda un espai fix amb el mateix titular que hi havia fins ara (“Coneix l’opinió dels Grups Municipals”) i amb un petit article on s’explica que es pot accedir a la lectura dels escrits dels partits a través d’un codi QR que hi ha imprès en el mateix article. Per tal d’ajudar a les persones que no saben com obrir un codi QR, s’ha dissenyat una infografia que es troba al peu de plana de la mateixa pàgina i que, d’una forma senzilla i entenedora, dona les explicacions pertinents per aprendre a fer-ho des de qualsevol dispositiu mòbil o tauleta.
Aquest canvi suposa una millora quan a la visibilitat dels escrits dels grups polítics, ja que fins ara disposaven només d’aquest espai a la revista, per cert, força limitat i que suposava un exercici de concreció i resum extrem que dificultava molts cops poder explicar amb profunditat els temes a exposar. Amb aquesta nova proposta, els partits passen a tenir un espai propi al web municipal on, sense limitació de caràcters poden exposar la seva opinió. A més, el fet de digitalitzar-ho suposa un enriquiment en el tractament del tema perquè es pot complementar la informació amb contingut multimèdia, enllaços a altres pàgines, a les xarxes socials, etc.
A banda d’això, i donant compliment a què diu l’article 90d del ROM, aquest nou format fa que els escrits es puguin difondre a la resta de mitjans de comunicació de titularitat municipal, que fins ara mai s’havia fet. Actualment, l’Ajuntament compta amb perfils a Instagram, Facebook, X (antic Twitter), el canal Whatsapp informa i Youtube. Al perfil d’instagram s’ha creat un nou espai, un botó fix, que es diu “Opinió grups municipals”, que es troba dins l’enllaç que hi ha a la biografia. A Facebook i a X (antic Twitter) es publicarà l’enllaç directe a l’apartat del web, igual que al canal de Whatsapp informa, canal que, per cert, gaudeix de gran èxit d’acceptació i en contínua demanda d’altes de subscripció.
Si s’hi accedeix des d’un ordinador, cal entrar a www.montgat.cat i seguir aquesta ruta: en el menú principal anar a Ajuntament → Grups municipals 2023-2027 → Articles d’opinió presentats pels grups municipals → Escrits grups municipals - Revista municipal. De moment no hi haurà cap vídeo a Youtube, però si algun partit ho demana, es pot crear un espai específic per als grups polítics.
Tot aquest canvi, suposa que la visibilitat de l’opinió dels grups es triplica, passant de 6000 a més de 18.000 oportunitats de visualització.
Vist això, potser hi ha qui es fa la pregunta: I la gent gran? Hi ha una bretxa digital? O com es va dir al ple, la lectura no és la mateixa des de la revista que des d’un dispositiu mòbil.
Sí, efectivament, la bretxa digital existeix i des de la regidoria de Comunicació es treballa de valent per oferir les eines necessàries i per fer un exercici de pedagogia a la ciutadania perquè aquest nou format no suposi una barrera per a aquest col·lectiu. Dit això, hi ha certes evidències que no es poden passar per alt, i la digitalització, òbviament, n’és una. Molt probablement, en uns anys, la revista municipal serà digital. Ja hi ha ciutadans i ciutadanes que ens demanen de manera expressa que no volen rebre la revista en paper perquè consideren que ja la tenen al seu abast en format digital. De fet, a molts municipis ja no tenen la versió impresa! Cal recordar que la revista té un cost d’impressió i distribució de 36.000 € anuals, a banda de què no és un canal de comunicació sostenible ni respectuós amb el medi ambient.
També cal incidir en el fet que els grups municipals tenim una dotació econòmica que rebem anualment per part del consistori, amb la qual poden fer l’ús propagandístic que considerem adient. Per tant, si algun grup municipal vol fer ús d’aquesta dotació per fer arribar la seva opinió en format paper, és lliure de fer-ho i disposa de recursos públics.
Per acabar, volem treure pit pel que fa a la transparència d’aquest govern i prova d’això és que durant els últims 3 anys, l’Ajuntament ha obtingut el Segell infoparticipa de Transparència, promogut per la UAB (Universitat Autònoma de Barcelona), obtenint l’any 2023 la qualificació màxima, un 100%.
Des de Junts, i amb la regidoria de Comunicació i Transparència en mans d’una de les nostres regidores, estem totalment alineats amb el fet de fomentar totes les accions que suposin millorar la qualitat de la comunicació local. Per això, actualment estem treballant un recurs del catàleg de la DIBA (Diputació de Barcelona) per continuar millorant el Portal de Transparència, que dona compliment a la Llei 19/2014, del 29 de desembre, de transparència, accés a la informació i bon govern. Estem fermament compromesos en el seu desplegament i aplicació i alineats amb el que aquesta normativa exigeix sobre l’apropament entre les institucions i la població a partir del govern obert.