L’AMB  ha presentat la temporada de platges a Montgat

Dimarts, 18 de juny de 2024

La regressió de la sorra i la pèrdua de platges ha posat en entredit la temporada d'estiu.

Aquest dimarts 18 de juny l’AMB ha donat el tret de sortida a la temporada d’estiu a les platges metropolitanes des del turó de Montgat, entre la platja de les Roques i la de les Barques de Montgat, que representa el quilòmetre zero de la regressió estructural de les platges. 

L’acte ha comptat amb Andreu Absil, l’alcalde de Montgat, Ramon Torra, el gerent de l’AMB, Daniel Palacios, cap de Servei de Platges de l’AMB i Dani Ramírez, un meteoròleg de 3Cat. 

El litoral metropolità nord i, especialment, Montgat és la zona més afectada per la pèrdua de sorra a les platges. El nostre municipi ha perdut pràcticament totes les platges en deu anys, i aquesta temporada només queda en servei (però de manera parcial) la platja de les Roques i algunes zones de la platja de les Barques. Una de les causes principals d’aquesta pèrdua de sorra és l’artificialització  de la costa que deriva de l’activitat humana amb la creació de ports marítims o la deficient planificació urbanística.

Concretament aquest any Montgat ha perdut el 74% de les platges. Són dades de l'àrea metropolitana que situen Montgat com el municipi de l’Àrea que ha perdut més sorra en el període comprés entre juliol de 2023 i abril de 2024.

L'alcalde Andreu Absil ha explicat que Montgat continua resistint i no es resigna a recuperar un dels principals espais d'ús públic com és la platja, que afecta moltíssima gent i que té un impacte social i econòmic molt elevat per al municipi.  “Les platges de Montgat són les vacances de moltes persones i continuarem treballant per recuperar aquest espai”, afirma.

A Montgat l’any 2018 hi havia 17 accessos a les platges, aquest estiu l'Àrea Metropolità de Barcelona només n'ha pogut instal·lar 3. La forta regressió de la sorra no deixa espai a la instal·lació d’infraestructures que s’estan concentrant al límit de la distància de seguretat respecte al mar.

L’impacte de la pèrdua de la sorra també afecta a la instal·lació de les guinguetes, aquesta temporada no se’n podrà instal·lar cap a Montgat i els ingressos de l’Ajuntament es reduiran dràsticament per aquest concepte doncs es deixarà d'ingressar 360.000€ de cànon per a l'explotació de les sis guinguetes que havia arribat a tenir a les platges de Montgat.

La situació és semblant a la resta de l'àrea metropolitana on la temporada d'estiu arrencarà amb un 20% menys de sorra, cosa que ha requerit un sobreesforç tècnic per tenir-les enllestides per la temporada d'estiu.

L'AMB demana una Pla d'Estabilització del litoral metropolità

Per fer front a aquesta situació, l'àrea metropolitana ha demanat a la Generalitat i al govern central una actuació contundent per revertir els efectes de la regressió de les platges. Reclama una estabilització del litoral a mitjà i llarg termini i assenyala els ports i altres infraestructures com els culpables de la situació actual. “Cal que corregim les nostres pròpies errades”, ha afirmat el gerent de l'AMB, Ramon Torra.

Torra ha posat com a exemple com el port del Masnou ha tallat la dinàmica del litoral al Maresme. Apunta que com aquesta, són moltes les actuacions fetes durant dècades que cal corregir si es vol preservar les platges metropolitanes. Torra defensa que calen noves infraestructures que ajudin a evitar abocaments de sorra anuals i que, en funció de la zona, hauran de ser diferents. Al Maresme i el Barcelonès Nord, per exemple, aposta per espigons transversals o semi submergits. Segons el gerent de l'AMB, en dos mesos el Ministeri de Transició Ecològica ja tindrà una proposta concreta per aquesta zona del litoral.

L'AMB ha invertit 480 mil euros en la gestió integral de les platges: s'ha renovat mobiliari i equipaments per fer del litoral el més accessible i inclusiu possible. Al municipis de Barcelona, Gavà, Viladecans i Castelldefels s'han ampliat passeres, també s'han consolidat pèrgoles d'ombreig i s'han col·locat noves balises per ajudar el bany. Pel que fa a les dutxes o rentapeus hi haurà entre un 10 i un 20% menys. Per facilitar la gestió del territori, des de l'AMB s'ha fet un monitoratge dels temporals dels darrers mesos. Alerten que en els darrers 3 o 4 anys, hi ha temporals fora de l'època habitual, amb episodis de fort onatges. A més, n'han detectat un important canvi de tendència. Si bé, els temporals acostumaven a ser de Llevant, els darrers episodis han estat de Garbí.

Darrera actualització: 18.06.2024 | 21:32